Hi ha un element clau per a l’èxit d’un projecte i que sovint es deixa de banda o com a mínim infravalora, que és la gestió de la caixa. Moltes Startups moren per quedar-se sense caixa, tot i comptar amb un projecte atractiu i amb gran potencial de creixement. Diverses són les raons per les quals es pot donar aquesta situació:
- Desconeixement per part de l’emprenedor dels conceptes bàsics per a gestionar de forma eficient la caixa de la companyia.
- Una visió excessivament optimista pel que fa als ingressos i sobretot del timing dels mateixos.
- Confondre el benefici amb la caixa. Un exemple clar és la qüestió de l’activació de les despeses d’R+D, que generalment són una part substancial de l’activitat dels primers anys.
- Sobrecarregar l’empresa de despeses, que corresponen en molts casos, més a la visió generalment optimista de l’emprenedor que a la necessitat real de l’empresa en cada fase. Aquesta situació se sol donar amb freqüència a l’hora de contractar tècnics per al desenvolupament del producte, sobretot quan l’emprenedor no és un tecnòleg.
- Creure que tot se solucionarà amb rondes d’inversors. No hi ha res més perillós que obrir una ronda amb aclaparaments de caixa, ni res que preocupi més a un inversor. A més, en general, les presses de l’emprenedor no són les del Business Angel o del Venture Capital i un procés de negociació pot durar entre 3 i 6 mesos, en el millor dels casos.
- Finalment el que podríem anomenar “fer trampes al solitari”. És a dir el mateix acte engany de l’emprenedor, que no vol assumir la realitat i no pren les mesures necessàries a temps, per molt doloroses que siguin, per evitar haver de tancar l’empresa, quan de cop pren consciència que no pot pagar ni a seus proveïdors ni als seus empleats.
Font: Eureka Experts