Avui 19 de novembre es commemora el Dia Internacional de la Dona Emprenedora, instaurat per la ONU el 2014 amb la finalitat de sensibilitzar la societat sobre les dificultats amb les quals s’enfronten encara les dones a l’hora d’emprendre. Es tracta, doncs, d’una jornada plena de reflexions sobre el panorama actual de l’emprenedoria femenina, entre les quals destaca l’encara existent bretxa de gènere.
És inevitable pensar en el fet que moltes dones han vist han vist en l’emprenedoria una via cap a una major conciliació familiar i una oportunitat de creixement i realització professional. Però a la vegada, també els ha suposat un camí ple d’obstacles i reptes, ja que emprendre no és fàcil, i ser mare i emprenedora, encara menys. Això explicaria, en part, perquè són menys dones que homes les que decideixen apostar per un projecte emprenedor.
Malgrat això, ens apropem a la paritat en l’entorn europeu amb 9 dones emprenedores per cada 10 homes, segons dades del GEM 2018 (Global Entrepreneurship Monitor), i diversos estudis mostren que els negocis posats en marxa per dones són més estables en el temps. En concret, segons el mapa d’emprenedoria elaborat per Spain Startup-South Summit, els projectes liderats per dones fracassen un 28% menys que ho han estat per homes.
Per tant, tot i que és cert que encara hi ha molt a fer en matèria de conciliació per facilitar l’emprenedoria femenina, en termes generals s’ha avançat molt, i la presència de la dona emprenedora cada cop és més important. En aquest sentit, l’economia digital ha contribuït a fer front a aquesta bretxa de gènere, segons l’estudi “Future of Business”, portat a terme per Facebook juntament amb OCDE i el Banc Mundial, on prop d’un 80% dels petits negocis creats per dones fan servir l’e-commerce com a canal de distribució, i un 81% ha impulsat el seu projecte gràcies a les xarxes socials.
Al programa 1Dia1Empresa veiem passar molts projectes de base tecnològica de diferents sectors, i molts d’ells estan liderats per dones que han passat per acceleradores o programes d’emprenedoria. Per a totes elles, la constitució de la seva S.L. i l’assessorament inicial han estat claus per donar el pas cap a la consolidació dels seus projectes. Per això, aprofitem el dia d’avui per reivindicar la cultura emprenedora i recordar que estem al seu costat per acompanyar-les en aquest camí i fer l’emprenedoria femenina una realitat sense fronteres.